7 saker du kanske inte visste om kaviar

7 saker du kanske inte visste om kaviar

Förutom att kaviar är ett av världens mest lyxiga livsmedel finns det andra saker och fördelar som du kanske inte känner till. Här kommer lite information som kanske är ny om de utsökta fiskäggen.

 

1. Kaviar är en högkoncentrerad näringskälla.. Kaviar är full med vitaminer och mineraler (Omega 3) och har högt proteininnehåll. En portion kaviar innehåller en vuxens dagliga behov av B12 samt vitaminerna A, E, B6, järn, magnesium och selen.

2. Den håller mer än en dag. Eftersom kaviar egentligen är saltad fisk har den bra hållbarhet, även efter att burken har öppnats. När den lagras i den kallaste delen av kylskåpet, vanligtvis längst ner, håller den sig like färsk och god som när den öppnades i upp till 5 dagar.

3. Ordet "kaviar" kommer inte från Ryssland. Den populäraste berättelsen är att ordet kaviar ursprungligen kom från persiskans "khav-jar" som betyder "kaka av styrka", eftersom de gamla perserna ansåg att den hade medicinska krafter./p>

4. Kaviar kan höras! Man kan höra friktionen när fiskäggen gnids mot varandra, med ett tydligt ljud som låter som en katt som spinner.

5. Kaviar är en av de äldsta delikatesserna. Man vet att kungar och adeln i det gamla Grekland, Rom och Ryssland festade på kaviar, innan ostron, tryffel och champagne hade upptäckts.

6. Världens dyraste kaviar kommer från en 100 år gammal stör. Almas kaviar görs av äggen från en huso huso-stör som är 70 - 100 år gammal (som producerar beluga-kaviar). Kaviaren säljs för omkring 350 000 kronor/kilo, vilket ger ett pris på över 10 000 kr för en burk med 30 g.

7. Kaviar är otroligt mångsidigt. Även om man traditionellt serverar kaviar på blinier eller rostat bröd är det en mycket mångsidig delikatess. Tidiga ryska kaviarälskare föredrog att servera sina fiskägg på en bakad potatis. Numera ser man kaviar serveras på nästan allt, från vaktelägg Benedict till gourmethamburgare och hummermousse!

 

Våra produkter