Kaviar och firande

Det finns många myter och legender kring kaviar, men en av de vanligaste är väl ända kaviarens koppling till de mest överdådiga festerna. Det här är berättelsen om hur det ryktet tillkommit.
Redan under 400-talet f Kr skrev den grekiska filosofen Aristoteles om hur kaviar och stör "hyllandes i banketter med trumpetfanfarer och blommor". Men det var faktiskt i medeltidens Ryssland som kaviaren först blev populär bland massorna som en rätt som serverades under religiös fasta! I 1200-talets Ryssland sanktionerade den ortodoxa kyrkan stör som en rätt som kan ätas under religiös fasta, och då fastade man upp till 200 dagar om året!

Det finns nedskrivna berättelser från 1240 där mongoler kom till Moskva för att berätta kaviarinspirerade berättelser. Särskilt en beskriver mongolernas ledare, Batu Khan, när han besöker ett ortodoxt kloster i Uglich, norr om Moskva. Munkarna där ville imponera på sin nya ledare, och förberedde en fest för hela sällskapet, där den sista rätten var ett varma inlagda äpplen som toppats med saltade störägg. Batu Khan måste ha tyckt om det han åt - klostret var endast ett av en handfull kloster som hans män inte förstörde.

Under medeltiden hade kaviarens popularitet börjat sprida sig bland världens regenter, i synnerhet på banketter hos imperialistiska hov. Den allra bästa kaviaren blev särskilt belönad - till och med ärad - bland ryska tsarer, manchuriska kejsare, ja till och med Vatikanen! Termerna "Royal" och "Imperial" myntades för att beskriva den bästa kvaliteten på kaviar som skulle presenteras för de stora och mäktiga vid statsmässiga tillfällen.

Brittiska kungar under medeltiden började också uppmräksamma den är "ädla delikatessen" och reserverade all stör och rom så att den endast fick konsumeras av hovet. 1324 adlades all stör av Kung Edward II som "kunglig fisk" och skulle reserveras för kungligheter – en tradition som ännu hålls vid liv i Storbritannien idag.

Under den senare delen av 1800-talet hade ny nedkylningsteknik och transporteknik blivit så mycket bättre, i synnerhet ångbåtar och järnväg, att de långa avståndet från Kaspiska havet till Europas huvudstäder inte längre var ett stort problem för handlarna. Ökad export ledde till ännu större intresse för kaviar och till att störrom fick ett större erkännande som en delikatess som passar för firande. Europas sociala elit fick upp intresset för konceptet med en exklusiv festrätt som endast få hade råd med. Den starka kopplingen till Ryssland var mycket fördelaktig för detta. Rysslands resande aristokrat ansågs vara de mest extravaganta festerna av deras franska och italienska motsvarigheter.

I början av 1900-talet hade kaviarens rykte som en rätt för firande fått ordentligt fäste. I Ryssland var kaviaren känd för att vara en del av en traditionell zakouski - ett urval förrätter som endast de rikaste och mäktigaste i samhället åt. Kaviaren var också starkt förknippad med Maslenitsa, en veckolång pannkaksfestival som kommer innan fastan.

I mitten av 1900-talet hade kaviarens exklusivitet ökat i takt med hotet mot vissa störarter. Ett globalt förbud mot kaviarhandel begränsade tillgången avsevärt, vilket stärkte kaviarens rykte som en sällsynt och högt eftertraktad delikatess.

Tack vare hållbar störodling som de som Attilus tagit fram är kaviar av hög kvalitet mycket mer tillgänglig idag än tidigare. Nu kan man hitta populära nybörjaralternativ som vår Royal Siberian kaviar, samt toppvarianter som vår Royal Oscietra, till rimliga priser. Så även om kaviar fortfarande är en av världens mest eftersökta naturliga delikatesser har dess starka koppling till firande och fest inte ändrats - vare sig man njuter av en viss tid på året eller firar med stil för att hedra en särskild personlig framgång.

Våra produkter